Banden uitlijnen: wat houdt dit in, wat is het belang & hoe werkt dit?

De banden uitlijnen: wat wordt hiermee bedoeld?

Ongetwijfeld heeft u als automobilist wel eens iets vernomen over het uitlijnen van autobanden. Of u heeft dit zelf al een keer bij uw vakgarage laten uitvoeren, omdat uw auto een afwijking naar links of rechts had. In de volksmond wordt naast uitlijnen ook wel eens gesproken van het balanceren van de auto. De banden uit laten lijnen is echter wat anders dan balanceren. Als u kiest voor de banden uitlijnen worden de wielen van uw bolide zodanig bijgesteld, dat de banden weer kaarsrecht op de weg staan. Hierbij wordt door een automonteur de ophanging van de wielen met apparatuur bijgesteld. Bij banden balanceren is het probleem vooral een trillende auto, meestal als er wat harder wordt gereden. In dit geval wordt er via de bevestiging van zinken deeltjes gewicht aan de band toegevoegd, zodat de banden beide even zwaar wegen en een perfecte wegligging wordt gerealiseerd

Het belang van een auto met goed uitgelijnde banden

De noodzaak voor banden uitlijnen is niet voor elke autorijder helder. Zeker als u een ongeval hebt gehad of tegen een stoeprand op bent gebotst, kan de auto qua rijlijn afwijkingen gaan vertonen. Maar sowieso is het aan te raden om uw auto standaards eens per twee jaar te laten uitlijnen, omdat ook zonder incidenten een afwijking kan ontstaan. Dit is belangrijk om meerdere redenen. Ten eerste kan een niet-uitgelijnde wielstand leiden tot het sneller slijten van de autobanden. Met als gevolg dat uw banden sneller vervangen moeten worden. Door te kiezen voor uitlijning gaan uw autowielen dan ook een stuk langer mee. In de tweede plaats is het uitlijnen van de banden een efficiënte manier om brandstof te besparen. Auto's waarvan de banden niet loodrecht op de weg staan, verbruiken een stuk meer brandstof. Optimaal rijcomfort is een derde reden om te kiezen voor het uitlijnen van uw wagen. Niets is er zo vervelend als telkens te koeten bijsturen omdat de auto anders scheeftrekt. En ten slotte maakt u het voor uzelf en uw passagiers een stuk veiliger wanneer de auto wordt uitgelijnd. De kans dat u even niet oplet en met de auto in een berm belandt, is na uitlijning een stuk kleiner.

Hoe wordt het uitlijnen van banden in een garage aangepakt?

Merkt u dat uw auto niet helemaal recht meer rijdt, dan is het verstandig om een garage te bezoeken en iets aan dit probleem te laten doen. Een monteur zal via specialistische apparatuur uw banden meten. Dit gebeurt via zogenoemde uitlijnbanken en computers. Via sensoren die in de banden zitten, wordt de band vervolgens weer goed afgesteld.


Delen